Sportolás

Az allergia nem csak a sportolói teljesítményt, hanem magát a napi sporttevékenységet is befolyásolhatja, amely igen bosszantó a hobbisportokat űzőknek. Az erős pollenszennyezettség miatt az allergiás sportoló szabadtéri sporttevékenységet sem tud végezni, teljesítménye és közérzete is romlik.

Sport és allergia

Sokan nem tudják, de a rendszeresen végzett testmozgás már önmagában is jelentős szerepet játszik az immunrendszer megerősödésében és védettséget biztosíthat a betegségekkel szemben.
Sportolás közben endorfinok (örömhormonok) szabadulnak fel szervezetünkben, amely szintén kedvező hatással van immunrendszerünkre és sokat javulhat közérzetünk is. A szabadtéri sportok esetében természetesen nem mindegy, melyik növény virágzik éppen, kültéri sportolás esetén még akár a növények is okozhatnak kellemetlen panaszokat. Szénanáthás betegeknek javasolt elkerülni a mezők, rétek közelében a sportolást, de tünetek jelentkezhetnek akár fűnyírás után is.
Strandolás során az allergiás beteg ne merüljön víz alá, ha „aktív a betegsége”, azaz duzzadt a nyálkahártyája, náthája, orrdugulása, füldugulása van, mivel a nagy nyomás rosszabbíthatja az állapotát.

Sportolás tervezésénél is nagyon fontos tájékozódni a pollenhelyzetről, használjuk a pollennaptárt és legyünk tisztában az aktuális a pollenhelyzettel.