Otthoni és néhány életvezetési tipp

Az allergiások java része úgy tekint otthonára, mint az allergia elleni mentsvárra, ám az allergia mindenütt felütheti a fejét! Érdemes komolyabb figyelmet fordítani szűk környezetünkre, hogy csökkentsük az allergiás behatások mértékét, egészségesebb, lehetőleg allergénmentes otthont teremtsünk közvetlen környezetünkben.

Az allergénmentes otthon része például a friss levegő, ezért érdemes gyakran felfrissíteni a lakás elhasznált, áporodott levegőjét.

A porallergia mellett érdemes tudni, hogy mára a nagyvárosok belső kerületeiben is tenyésző parlagfű pollenjét a szél akár a tízedik emeletig is felviszi, így a pollenallergiásoknak egyáltalán nem mindegy, mikor szellőztetnek. Ők a lakás és az autó ablakát pollenszezonban tartsák zárva! Szélben, nagy melegben, délelőttől a kora délutáni órákig mindig magasabb a levegő pollentartalma, ezért az éjszakai órákban szellőztessenek!

A lakásban csak olyan növényeket, virágokat tartsanak, amelyek nem irritálják az allergiás, asztmás családtagokat, illetve mivel szinte mindenütt megtelepszik a por, és nem is tudjuk teljesen pormentessé varázsolni a lakást, javasolt rendszeresen nedves ruhával portalanítást végezni, és minimalizálni a lakás porfogóit. Fontos tehát a megfelelő, allergénmentes otthon kialakítása, hiszen még egy allergiás beteg is nagyban hozzájárulhat a számára káros hatások elkerüléséhez, kiszűréséhez azzal, ha megtanulja és alkalmazza az otthoni hasznos tippeket:

Hogyan enyhíthetőek otthon az allergiás tünetek?

 • A levegő páratartalmát tartsa 50% alatt, hogy megakadályozza a penészgomba növekedését!
 • Kerülje el azokat a helyeket, ahol a penészgomba nagyobb koncentrációban fordulhat elő: pince, garázs, szénapajta, komposzttároló! Valaki mással tartassa tisztán ezeket rendszeresen!
 • Használjon páramentesítőt a pincében és a lakás más helyein, ahol a penész összegyűlhet! A készülékeket tisztítsa legalább hetente!
 • Ne tartson túl sok szobanövényt, amiken a penészgomba növekedhet!
 • A tűzifát tárolja lakáson kívül!
 • A lakásban ne dohányozzon!
 • Használjon maszkot és kesztyűt takarítás, porszívózás, festés közben, hogy elkerülhesse a porral és kemikáliákkal való érintkezést!
 • Győződjön meg arról, hogy a főzéskor keletkező gőzöket, gázokat teljesen ki tudja szellőztetni az elszívón keresztül!

Mit tehetünk a háziporatka ellen?

A háziporatka táplálékát a testünkről leváló hámsejtek adják.

 • Fürödjön naponta, az elhalt sejtek eltávolítása céljából!
 • Szűkítse be az atkák életterét: minél egyszerűbb és mosható berendezési tárgyakat válasszon!
 • Javasolt az alapos porszívózás hetente (matrac, párna is), eldobható papírból készült porzsákot vagy vizes tartályú porszívót használjon! A kárpitozott bútorok portalanítása hetente legalább kétszer ajánlatos. A játékállatokat is ki kell porszívózni, és érdemes a mélyhűtőbe tenni (-20 °C) egy éjszakára, hogy az atka elpusztuljon!
 • A hálószoba minden ágyán allergént át nem engedő matrac-, párna- és takaróhuzat legyen. A tollal töltött ágyneműt cserélje szintetikusra! Mossa ki az ágyneműt 1-2 hetente 60°C-on!
 • A porfogó tárgyakat, textíliákat, szőnyeget, tollpárnát, gyapjútakarót távolítsa el a hálóból!
 • Naponta kiadósan szellőztessen!
 • A páratartalom és a hőmérséklet minél alacsonyabb legyen!

Néhány életvezetési tanács az allergénmentes otthon kialakításán túl

Virágpor-allergiások kerüljék a kamilla, csalán, lándzsás útifű tartalmú teákat, szirupokat, bőrápoló szereket, samponokat! A méz, propolisz, virágpor tartalmú készítmények fogyasztása, illetve használata szintén nem ajánlott!

Allergiás szezonban gyakrabban mosson hajat, ha lehet naponta, lefekvés előtt, hogy a hajba ragadt pollenszemeket eltávolítsa!

Hordjon sötét napszemüveget a pollenek távoltartása érdekében!