Kirándulás, kertészkedés

Tavasztól őszig mindenki jobban vágyik arra, hogy több időt töltsön a szabadban. Ilyenkor lehetőségünk nyílik, hogy kiránduljunk, szabadtéri programokra járjunk, kertészkedjünk vagy éppen egy jót sétáljunk a közeli parkban. A szénanáthás betegeknek azonban át kell gondolniuk, hogy mikor, hol és milyen programot szervezhetnek.

Allergiával a szabadban

A pollenre érzékenyek lehetőleg ne menjenek erősen pollenszennyezett helyekre és ne utazzanak el magas pollenkoncentráció esetén. Érdemes rendszeresen figyelni a pollenjelentéseket, pollennaptárakat. A lakásból való kimozdulást javasolt a napi pollenjelentés alapján tervezni, egy kirándulást vagy kiadós sétát alacsony koncentráció esetén ajánlott csak megkezdeni. Pollenre érzékenyek pollenszezonban egyáltalán ne sétáljanak erdőben és füves réten, a hobbikertészek pedig hordjanak maszkot kertészkedés közben!

Ha valaki egyes növények virágporára érzékeny, még nem jelenti azt, hogy nem élvezheti saját kertjének szépségét, vagy hogy örökre le kell mondania kedvelt hobbijáról. Egy „allergiaűző kert” megépítése ugyanis mindezek ismeretében nem ördöngösség, hiszen egy vezérelvet kell csak követni: aki allergiás, nem ültet olyan növényt, és annak rokon fajait sem, amelyre ő, vagy a család valamelyik tagja allergiás. Célszerű emellett a kertet olyan sűrű lombú fajokkal jól körbeültetni, amelyek jó pormegkötők.

Természetesen kertészkedés vagy kirándulás után minden esetben szükséges zuhanyozni, hajat mosni, és tiszta ruhát váltani, így az allergiás beteg megszabadulhat a testén, ruháján összegyűlt allergénektől. Rovarcsípés megelőzése érdekében cipőt, hosszú nadrágot érdemes viselni.

Ha azonban nem szeretnénk, hogy szabadtéri programjaink és a természetben tett kirándulásaink a pollenkoncentrációtól függjenek, használjunk Allegrát amelynek segítségével nem kell többé szobafogságban töltenünk a nyarat.