Gyakran ismételt kérdések

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges (=nem allergiás) egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből.
A tüneteket okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek lehetnek például virágok pollenjei, állati szőrök, atka, penész-spórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, fémek stb.
Az allergia tehát az immunrendszer „tévedésének” következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra.

Mi okozhat allergiát?

Az allergiás betegség kialakulásának folyamata nem ismert pontosan. Néhány körülményről azonban bebizonyították, hogy szerepet játszhat az allergia kialakulásában:

  • genetikai hajlam
  • dohányzás a családban
  • háziállatok tartása a lakásban
  • a lakókörnyezet és a munkahelyi környezet bizonyos jellemzői (levegőszennyezettség, urbanizáció, párás, zárt helyiségek) stb.

Ezen tényezők jelenléte megsokszorozhatja az allergia kialakulásának valószínűségét.

Mi a szénanátha?

A tavasz beköszöntével minden évben eljön a pollenszezon is, amikor a levegőben szálló virágporok megnövekedett koncentrációja allergiás tüneteket vált ki az arra érzékenyekben. A szezonális pollenallergiát a köznyelvben gyakran nevezik szénanáthának is, bár a széna kifejezetten nem okoz allergiát. Az elnevezést az aratáskor tapasztalt tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás hívta életre, ezeket a tüneteket azonban nem a széna, hanem a felszálló por váltotta ki.

A szénanátha a légúti allergia egyik formája, amely az orrnyálkahártya-gyulladás és kísérő tüneteinek összefoglaló neve.

Mi okozza legtöbb esetben a szénanáthát?

A szénanáthás tünetek okozói leggyakrabban a növények virágporai (pollenek). Ahogy a fák, virágok, növények virágzása csak bizonyos időszakban zajlik, a pollenek is csak bizonyos időszakban vannak jelen a levegőben. A pollenallergiában szenvedők egy része csak egy bizonyos növény pollenjére allergiás, ám az allergiások többségénél több különböző pollen is válthat ki allergiás reakciót. Így a szénanáthás betegek allergiaszezonja akár az első pollen megjelenésétől az utolsó virágzásig, februártól októberig is tarthat.

Mi a keresztallergia?

Allergiás betegeknél megfigyelhetjük, hogy panaszaik olyankor is megjelennek, amikor nem is találkoznak a tüneteket kiváltó allergénekkel. Ennek oka lehet a keresztallergia, amelyet sokszor nagyon nehéz felismerni.

Keresztallergia esetében az allergénhez szerkezetileg hasonló anyag allergiás megbetegedést vált ki egy - másra allergiás - betegnél. A szervezet az allergén és a keresztallergiát kiváltó anyag kémiai szerkezetének hasonlósága miatt nem tud különbséget tenni közöttük, és ezért a keresztallergiát kiváltó anyag is kiváltja az allergiás tünetek jelentkezését.

Megfázás vagy allergia?

Megfáztunk, vagy allergiásak vagyunk? Nem minden esetben egyértelmű a válasz, gyakran még az orvos számára sem, mivel a tünetek nagyon hasonlóak. Létezik azonban néhány jel, ami segíthet azonosítani a betegséget:

  • Amennyiben az allergiára jellemző tünetek mellett a beteg torokfájást is érez, valószínűleg megfázásról beszélhetünk. A megfázás rendszerint torokfájással kezdődik, vagy a lefolyása során előbb-utóbb torokfájás is jelentkezik.
  • Szintén a megfázásra utal, ha a beteg lázas, vagy fej- és végtagfájdalmak jelentkeznek.
  • Amennyiben a tünetek csak 7-10 napig tartanak, a beteg valószínűleg megfázott. Az allergiás tünetek sokkal hosszabb lefolyásúak, legtöbbször hónapokig jelentkeznek.
  • Az allergia jól megkülönböztethető tünete a viszketés. Ez lehet orr-, szem- vagy akár torokviszketés is. Megfázásnál ez a tünetcsoport nem jellemző.

Milyen tünetek kezelésében segít az Allegra®?

Az Allegra® gyors és hatékony segítség a szénanátha (allergiás rhinitis) tünetei ellen, mint például: tüsszögés, orrviszketés, orrváladékozás orrdugulás, továbbá szemviszketés, könnyezés és a szem égő érzése, így a szénanáthában szenvedő betegek a pollenszezonban is aktív életet élhetnek és élvezhetik a szabadtéri programokat.

Álmos leszek az Allegrától?

Az Allegra® nem álmosít, ezért - az egyéni reakció kellő előzetes ellenőrzését követően - szedhető járművezetés, és egyéb, koncentrációt igénylő munka mellett is.

Milyen gyorsan fejti ki hatását az Allegra®?

Az Allegra® már 1 órán belül kifejti hatását, így gyors megkönnyebbülést biztosít az allergiás tünetektől szenvedőknek.

Milyen hosszan fejti ki hatását az Allegra®?

Az Allegra® 24 órán keresztül hat, így már napi 1 tabletta hozzájárulhat a tünetmentes élethez.

Hol vásárolható meg az Allegra®?

Az Allegra® recept nélkül  kapható a patikákban, így ezentúl nem kell órákat sorban állással tölteni az orvosnál a pollenszezon beköszöntekor.

Milyen kiszerelésekben vásárolható meg az Allegra®?

Az Allegra® nem csak 10, de 30 szemes kiszerelésben is vény nélkül kapható, így könnyen és egyszerűen hozzájuthat egy teljes havi kezelést biztosító adaghoz.

Hogyan működik az Allegra®?

Az Allegra® hatóanyaga a fexofenadin-hidroklorid, amely az új generációs antihiszaminok csoportjába tartozik.

Az antihisztaminok működésének lényege, hogy gátolják a hisztamin receptorokhoz történő kapcsolódását, így az nem tudja kifejteni a hatását, ezáltal mérséklődnek a szénanáthás tünetek.