Segítség, allergiás lettem!

Praktikus tanácsok kezdő allergiások számára

Sokakat az első allergiás reakciók megjelenése meglepetésszerűen ér. Pánikolni kezdenek, hiszen gyakran nem tudják, mi a kiváltó ok. Ezután, amikor szembesülnek az allergia tényével, azt mondogatják maguknak: „ez nem lehet igaz, én nem lehetek allergiás, sosem voltam az!”. A tünetek azonban nem múlnak, és a „kezdő allergiás” kénytelen szembesülni a valósággal: innentől mindig szenvednie kell majd… Nos, ez egyáltalán nem igaz, és óriási hiba lenne azt gondolni, hogy az allergia megoldhatatlan probléma! Az talán igaz lehet, hogy változtatnunk kell eddigi szokásainkon, és megoldást kell találnunk a konkrét problémára, de semmiképpen sem szabad lemondanunk a teljes életről, a gondtalan, felhőtlen, tüsszögés-, orrfújás-, és vakarózás mentes mindennapokról.

Ha ön „kezdő allergiás”, és a következő tanácsokat megfogadja, máris könnyebbé, tünetmentessé teheti életét a jövőben:

  1. Tudja meg, mi az allergia pontos oka!

Függetlenül attól, hogy milyen allergiás tünetei vannak, egy orvosi vizsgálat nem árthat. A megfelelő segítség és a hatékony megoldás megtalálásához elengedhetetlen, hogy az allergia kiváltó okát egészen pontosan körül lehessen határolni. Ha szakember segítségével felmérték, hogy mik az esetleges allergének, apró ráfordítással és odafigyeléssel kényelmesebbé teheti mindennapjait, és a keresztallergiák elkerülése is egyszerűbb lehet a továbbiakban.

  1. Kerülje az allergéneket!

Roppant egyszerűen hangzik: ha allergiás vagyok, kerülnöm kell az allergiát kiváltó dolgokat. Ez azonban korántsem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnhet, hiszen számos allergénnel való találkozás szinte elkerülhetetlen az emberi élet során: porral és pollennel például biztosan találkozni fogunk, hacsak nem zárkózunk be a lakásba és takarítunk éjt nappallá téve. Persze léteznek megoldások, melyekkel csökkenthető az esélye annak, hogy bizonyos allergénekkel találkozzunk: kerüljük azokat az ételeket, melyek számunkra érzékenyítő összetevőket tartalmaznak; portalanítsunk, takarítsunk minél többet; ne tartsunk szőrös állatokat stb.

  1. Használjon antihisztamint a tünetek csökkentésére!

A modern, második generációs antihisztamin tabletták kevesebb mellékhatás mellett teszik lehetővé az allergiás tünetek csökkentését a korábbi, ma már nem javasolt első generációs megoldásokhoz képest. Használatuk mellett nem leszünk aluszékonyabbak, fáradékonyabbak, és már az autóvezetésről sem kell lemondanunk, tehát érdemes ilyen módon kezelnünk allergiás tüneteinket.

A korszerű antihisztaminos kezelés mellett – mint az Allegra termékcsalád tablettás termékei – érdemes kipróbálnunk a helyi hatású gyógyszereket is, amennyiben szükségesnek érezzük: az Alleopti (nátrium-kromoglikát hatóanyaggal), a viszkető, könnyező, égő szemek; az Allenasal (xilometazolin-hirdroklorid hatóanyaggal) az orrfolyás, orrdugulás hatékony ellenszere lehet.

 

MAT-HU-2000623 (2021.07.23.)