Orrspray-re van szükségem, de mégis melyiket válasszam?

Amikor a kínzó orrdugulás olyan mértéket ölt, hogy az orrtüneteket már nem bírjuk tovább ’csak úgy’ elviselni, sokakban felmerül a kérdés: orrspray-re van szükségem, de mégis melyiket válasszam?

Számos allergiás (szénanáthás) beteg esetében az antihisztamin tabletta kezelés önmagában elég a kínzó orrdugulás tüneteinek csillapítására is. Azonban vannak, akiknél az orrdugulás bizonyos időszakokban (pl. intenzív pollenszennyezettség idején, az antihisztamin tabletta szedésének kezdeti napjaiban stb.) olyan erőteljessé válik, hogy célirányos, helyi kezelés, vagyis orrspray használat mellett döntenek – akár a tabletta kiegészítéseként, akár önálló terápiás megoldásként is.

Mivel a betegek nagy többsége igyekszik megspórolni a rendelőkben való sorban állást, sőt a gyógyszertárban mögöttünk kígyózó sorok miatt gyakorta ott sem igen akarunk hosszasan kérdezgetni, sokszor tanácstalanul állunk az allergiás orrdugulást enyhítő készítmények erdejében és nem tudjuk, mit és mi alapján válasszunk? Az alábbi rövid áttekintés célja, hogy a lehetséges alternatívák bemutatásán keresztül segítsen eligazodni az allergiás orrspray-választás útvesztőiben.

Milyen orrspray-k vannak?

Hatóanyagát tekintve alapvetően ötféle orrspray közül válogathatunk1, ha az allergiás orrdugulásunkra keresünk megoldást, és ezek között jelentős hatástani és olykor számottevő árbéli különbségek is lehetnek.

Nézzük gyorsan sorjában, melyek ezek?

  1. úgynevezett dekongesztáns (nyálkahártyalohasztó) hatóanyagot tartalmazó orrspray-k
  2. antihisztamin hatóanyagú orrspray-k
  3. kromoglikát hatóanyagú orrspray-k
  4. szteroidos orrspray-k
  5. kombinált hatóanyagú készítmények

A dekongesztáns orrspray-ket akár megfázásos, akár allergiás eredetű orrdugulás esetén is hatékonyan használhatjuk. Fontos tudnunk, hogy ha az orrdugulás a vezető tünetünk, akkor az orrspray-k közül ezek a szerek jelentik a leghatékonyabb megoldást.2 Nagyon gyorsan, gyakorlatilag perceken belül kifejtik hatásukat. Csökkentik a légzést is nehezítő duzzanatot, mert az orrnyálkahártyában kitágult ereket fizikailag húzzák össze, így segítenek lelohasztani a kínzó orrdugulást, és már fel is lélegezhetünk! Hatásuk hosszú órákon át kitart, ami ritkább alkalmazást tesz lehetővé. Az egyes készítmények között lehetnek különbségek, de általában naponta 3-4-szer lehet őket használni. Fontos viszont, hogy ezeket a vény nélkül is kapható orrspray-ket 1 hétnél tartósabban orvosi javaslat nélkül nem javasolt alkalmazni, mert szervezetünk hozzászokhat a hatóanyagukhoz. Ennek lényege, hogy az érösszehúzó hatás elmúltával értágulat lép fel, ami újabb orrspray használatára készteti a beteget. Ettől azonban csak akkor kell tartanunk, ha nem a betegtájékoztatóban leírt gyakorisággal és időtartamban alkalmazzuk ezeket az orrspray-ket. A dekongesztánsok tehát kiváló hatékonyságú szerek, de mint minden gyógyszer esetében, itt is fontos a betegtájékoztató előírásainak pontos betartása!

Az orrspray formában alkalmazott antihisztaminok ugyanolyan hatékonyságúak az allergiás orrtünetek enyhítésében, mint a tabletta formában szedett antihisztaminok1, tehát hatékonyságukat tekintve nem jelentenek jelentős előrelépést a tablettás kezeléshez képest. Elmaradnak viszont az allergiás orrtünetek összességének csillapításában a szteroidos orrspray-k1 mögött és az orrdugulás csökkentésében ugyancsak kevésbé hatékonyak, mint a dekongesztáns hatóanyagú orrspray-k2, így csak enyhe orrdugulás esetén jelentenek valódi megoldást1,2. Hatásmechanizmusuk megegyezik az antihisztamin hatóanyagú tablettákéval, vagyis az allergének hatására a sejtekből felszabaduló kémiai anyagok (legismertebb ezek közül a hisztamin) hatására jelentkező tüneteket a hisztamin receptorokhoz történő kapcsolódásának gátlásán keresztül csillapítják. A hisztamin így nem tudja kifejteni a hatását, ezáltal mérséklődnek az allergiás orrtünetek.

A kromoglikát hatóanyagú orrspray-k kevésbé hatékonyak az orrtünetek csökkentésében, mint a szteroidos vagy antihisztaminos orrspray-k1,és ugyancsak elmaradnak az orrdugulás csökkentésében a dekongesztáns orrspray-k mögött2, ezért csak enyhe fokú allergiás orrtünetek esetén javasoltak1. Ráadásul a kromoglikátok nem azonnal ható szerek, hatásuk csak lassan alakul ki, inkább megelőzésre javallottak, mint a már meglévő tünetek enyhítésére. A kromoglikát orrspray-k gátolják az immunsejtekből a hisztamin és más kémiai anyagok felszabadulását, tehát az allergiás folyamat kezdeti lépcsőjének gátlásával fejtik ki hatásukat.

Szteroidos orrspray is alkalmazható szénanátha esetén, ezek azonban hazánkban jelenleg vényköteles készítmények, így kizárólag orvos írhatja fel számunkra a tüneteink súlyosságának mérlegelése után. Nagyon hatékony szerek, de hatásuk csak a befújás után órákkal kezdődik, és a maximális hatékonysági szintet csak néhány nap és folyamatos alkalmazás után érik el. A szteroidok az allergiás gyulladás gátlásán keresztül hatnak. Mivel a szteroidos orrspray-k helyileg fejtik ki hatásukat, így már kevés hatóanyag is elég a megfelelő hatáshoz. Így az orrspay-ből felszívódó hatóanyag kis mennyiségű, tehát a szteroidokra jellemző mellékhatások megjelenésére itt kevésbé kell számítani, akkor is főleg nagyobb adagok hosszas használata esetén.

Kombinált hatóanyagú orrspray-k esetében a dekongesztáns és antihisztamin a leggyakoribb hatóanyag kombináció, de létezik dekongesztáns és nyákoldó hatású kombináció is. Előnyük, hogy egyesítik a kétféle hatóanyag előnyös tulajdonságait, de ennek megfelelően azok lehetséges mellékhatásaival is egyaránt számolni kell használatuk során. Mivel a forgalomban lévő kombinációk jellemzően dekongesztánst is tartalmaznak, orvosi felügyelet nélkül 1 hétnél tovább történő alkalmazásuk ugyanúgy nem javasolt, mint a csak dekongesztánst tartalmazó készítményeknél.

Mit kínál az Allegra® család?

Az Allegra® gyógyszercsalád kifejezetten orrdugulás csökkentésére javasolt tagja az Allenasal®. Az Allenasal® egy recept nélkül kapható orrspray, amely az orrba fújva az allergiás orrdugulás kezelésére szolgál, legyen szó akár szezonális, akár egész évben fennálló allergiás reakcióról. Hatóanyaga alapján a dekongesztánsok csoportjába tartozik, így orvosi javaslat nélkül folyamatosan 7 napnál tovább nem használható.

Allergiás tünetek esetén akkor javasolt az alkalmazása, ha az orrdugulástól nem tudunk nyugodtan aludni, vagy az negatívan befolyásolja a napi tevékenységeinket, ezért csökken a munkahelyi/iskolai teljesítményünk, vagy egyszerűen csak nehezen toleráljuk a huzamosabb ideig fennálló orrdugulást.

Egyedi összetétele további előnyöket jelenthet a használat során: eukaliptuszolajat tartalmaz, ami megkönnyíti a légzést3. A benne lévő keserűnarancs illóolaj pedig gyulladáscsökkentő hatású4, továbbá ez az aroma hozzájárul az Allenasal® kellemes ’ízhatásához’ is.

Hatása 5-10 percen belül kialakul, és a szabad légzés 5-6 órán keresztül fennmarad, így a hosszú hatástartam és a ritkább alkalmazás révén kisebb az esély az esetleges rászokásra is! Praktikus orrspray formában kapható, így pontosan adagolható, nem csöpög ki, bárhol, bármikor könnyen használható. Már 6 éves kortól alkalmazható.

1. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a rhinitis diagnosztikájáról és kezeléséről www.eum.hu/egeszsegpolitika/minosegfejlesztes/szakmai-iranyelvek 2. Scadding GK et al. Clinical and Experimental Allergy. 2008;38:19-42. 3. Burrow A et al. Acta Otolaryngol. 1983;96:157-161. 4. EFSA Journal. 2009;7(9):280. APPENDIX A