Tabletta, orrspray, szemcsepp: mivel kezeljem az allergiám?

A szénanátha tüneteinek egyszerű megoldásai

Az allergia támadására a szervezetünk sokféleképpen reagálhat: vannak, akik csak enyhe tüneteket produkálnak; vannak, akiknek csak időszakosan keseríti meg életét a betegség; de akad számos olyan beteg is, aki rendszeres vagy hosszútávon fennálló és súlyos panaszokat él át, amelyek nagymértékben rontják az életminőségét. Alváshiány, fáradtság, ingerlékenység léphet fel a folyamatosan jelentkező zavaró tünetek hatására – ez pedig az allergiás beteg életvitelére is kihathat, és akár átmeneti viselkedésbeli változásokat is előidézhet, hiszen ilyenkor a beteg már szinte semmi másra nem tud koncentrálni, mint a kellemetlen orrfolyásra, tüsszögésre és az égő-viszkető szemekre, a tünetek okozta kialvatlanságról és annak hatásairól már nem is beszélve.

Mit tehetünk az allergia tüneteinek megszüntetése érdekében?

Természetesen az első lépés a helyes diagnózis felállítása, amelyhez szakember segítsége javasolt, hiszen a kiváltó okok meghatározása összetett feladat. Az enyhébb tünetek kezelése otthon is lehetséges: jellemzően ún. antihisztaminok, dekongesztánsok és hízósejtstabilizálók segíthetnek a kellemetlen tünetek és az orrdugulás gyors megszüntetésében, illetve az égő szemek gyógyításában. De miként segítenek ezek a hatóanyagcsoportok az allergiás tünetek enyhítésében?

Az ún. antihisztamin tartalmú szerek gátolják az allergiás tünetek kialakulását, mégpedig olyan módon, hogy blokkolják az allergiás reakciót kiváltó kémiai anyagok (hisztamin) hatását a szervezetben. Az orrba fújható ún. dekongesztánsok az orrnyálkahártya ereinek összehúzásán keresztül segítenek csökkenteni az orrnyálkahártya duzzanatát és ezen keresztül enyhítik az orrdugulást. A szembe cseppenthető ún. hízósejtstabilizálók pedig az allergiás folyamat kialakulását gátolják meg lokálisan a szemben, az allergiás folyamat kezdeti lépcsőjének gátlásával.

Kezelési lehetőségek:

Tabletta

Javasolt az olyan tabletta formájú készítmények szedése, melyek antihisztamin tartalmukkal segítenek visszanyerni az allergiamentes, teljes élet érzését. A modern antihisztamin készítmények szedése egyszerű, hatásuk gyors és hosszan tartó, a szervezet ezeket általában jól tolerálja – ehhez azonban fontos, hogy a megfelelő terméket válasszuk.

Az Allegra 120 mg és az Allegra Forte 180 mg filmtabletták korszerű megoldást nyújthatnak az allergia kezelésében, hiszen hatóanyaguk – a fexofenadin – az újabb második generációs antihisztaminok csoportjába tartozik.

A termék szedése mellett is bárki teljes életet élhet, hiszen Allegra 120 mg vagy az Allegra Forte 180 mg filmtablettát szedve nem kell lemondania az autóvezetésről, vagy a nagy koncentrációt igénylő munkavégzésről sem, az egyéni reakció kellő előzetes ellenőrzését követően. Alkalmazása nagyon egyszerű, hiszen napi egy tabletta szedése mellett 24 órán át segít enyhíteni a tünetek széles körét, hatása pedig gyors és hosszan tart.

Orrspray

Az allergiás tünetek jelentkezésekor az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő orrspray is megoldást jelenthet. Számos készítményt találhatunk erre a célra, általános közös tulajdonságuk, hogy gyorsabb eredményt érhetnek el, mint a tablettás szerek, azonban jellemzően csak az orrdugulás megszüntetésére alkalmasak. Ha a vezető tünet éppen ezzel kapcsolatos, és az orrdugulást már nehezen tolerálható problémaként éli meg a beteg, akkor komoly segítséget jelenthet, ha a tablettás kezelést kiegészíti orrspray használatával is.

Az Allenasal orrspray az ún. dekongesztánsok körébe tartozó hatóanyagot tartalmaz, tehát közvetlenül az orrnyálkahártyára hat. Az Allegra termékcsalád tagjaként megbízható és kíméletes megoldást nyújt, illóolajai friss hűs érzést nyújtanak és kellemesebbé teszik az alkalmazást. Használata praktikus és egyszerű, hatása gyorsan kialakul és akár órákig fennmarad.

Szemcsepp

A szemcseppek az allergiás kötőhártya-gyulladás ellenszerei, melyek szintén hasznos kiegészítői lehetnek a tablettás kezelésnek. Használatuk előtt fontos megkülönböztetni, hogy tüneteink valóban az allergiának köszönhetőek-e, vagy esetleg egyéb fertőzés hatására következtek be. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás egyik fontos ismérve, hogy jellemzően kétoldali, tehát mindkét szemen egyszerre jelentkező reakció. Tünetei a vizes váladékozás, az erőteljes viszketés, a szem körüli gyulladás, kivörösödés, a szemhéj duzzanata és a fényérzékenység.

Az Alleopti és Alleopti Komfort szemcseppek az Allegra termékcsalád tagjai, melyek hatóanyagukkal képesek gátolni az allergiás szemtünetek kialakulását, és véget vetnek a könnyező, kivörösödött, viszkető és duzzadt szemek okozta kellemetlenségeknek. Alkalmazásuk gyors, valamint tartósan* használhatóak az allergiaszezon alatt vagy a szezontól függetlenül jelentkező allergiás szemtünetek esetén is. Az Alleopti Komfort szemcsepp ráadásul tartósítószer-mentes termék, amely egyadagos tartályokban kapható, így higiénikus, valamint gazdaságos, mivel a fel nem bontott tartályok félretehetőek későbbre.**

Ne tűrje az allergia tüneteit, előzze meg a szövődmények kialakulását, és szükség esetén próbálja ki a fent ajánlott termékeket a gyors javulás érdekében!

MAT-HU-2000623 (2021.07.23.)

 

* A tünetek megszűnéséig. 3 hónapnál hosszabb ideig azonban orvosi konzultáció nélkül ne használja.
** Az alumíniumtasak felbontása után az egyadagos tartályok 28 napig használhatóak fel.
Vény nélkül kapható gyógyszerek. Hatóanyagok: Allegra 120 mg filmtabletta ill. Allegra Forte 180 mg filmtabletta: fexofenadin; Allenasal orrspray: xilometazolin; Alleopti szemcsepp:nátrium-kromoglikát.