Hogyan ismerhető fel az allergia?

Szénanáthás? Vagy mégsem? Akinél már diagnosztizálták a szezonális allergiát, vagy aki évről évre tapasztalva a tüneteit lassan maga is ráeszmélt, hogy bizony őt is utolérte az allergia, az nagyjából tudja, mit is kell tennie. De hogyan ismerhető fel a betegség, ha még nem vagyunk benne biztosak, hogy tényleg allergiásak vagyunk? És egyáltalán, szükséges-e az allergiát kezelni, muszáj rá valamiféle tablettát szedni? Mi történik, ha megpróbálom gyógyszerek nélkül átvészelni a nehéz időszakot?

Az allergia diagnózisát allergológus szakorvos tudja a legpontosabban felállítani, de a háziorvosi rendelésen is sok kérdésünkre, kételyünkre választ kaphatunk. De amíg még csak gyanakszunk, hogy a tüneteink alapján allergiánk van, addig is létezik egy-két támpont, ami segíthet eligazodni.

Aki már tudja, hogy allergiás, azt nem éri meglepetésként, hogy minden tavasszal elindul a pollenszezon és ezzel a tünetei is előtörnek. Mivel ilyenkor kifejezetten magas a levegőben található allergének száma, különösen fontos, hogy az is felismerje az allergiás tüneteket, aki korábban nem szenvedett ettől a betegségtől, és tájékozódjon a megelőzés és kezelés módjairól is.

Bizonyára mindenki hallott arról, hogy az allergia a szervezet túlzott immunválasza egy olyan anyagra, amelyre az egészséges, nem allergiás ember teste lényegében nem is reagál. Allergia fennállása esetén a panaszok a környezetben található pollenek, poratkák, penészgomba, háziállatok szőrének (összefoglaló néven ún. allergének) hatására felerősödhetnek. A kiváltó okok különbözőek, a tünetek viszont nagyon hasonlóak: tüsszögés, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, esetleg sípoló légzés, légszomj, zihálás, köhögés. Nem ritka a csalánkiütés, vagy az ekcéma megjelenése sem, gyakoriak az ételallergiák is.

Láthatjuk tehát, hogy a kellemetlen allergia tünetei leggyakrabban az alsó és felső légutakban, a szemen és a bőrön jelennek meg.

Allergia vagy megfázás?

Sokaknál a tavaszi virágzással, pollenszórással az allergia szénanátha képében üti fel először a fejét. A szezonális allergiás rinitisz (orrnyálkahártya-gyulladás) tünetei első olvasatra azonban annyira hasonlítanak egy egyszerű megfázáshoz, hogy sok esetben nem egyértelmű, hogy mégis éppen melyik betegség lehet a tüneteinket kiváltó ok?

Az allergia fő tünetei ugyanis a tüsszögés, orrdugulás, vizes-nyákos orrfolyás, orr- vagy torokviszketés, de gyakori a szemtünetek (viszketés, kivörösödés, könnyezés, duzzanat) megjelenése is. FONTOS! Az orrdugulás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy allergiánk van! De mégis, mi segíthet eligazodni?

Az allergia egyik jól megkülönböztethető tünete lehet a viszketés - ez lehet az orr-, a szem- vagy akár a torok viszketése is -, mivel megfázásnál ez a tünetcsoport nem jellemző.

Abban az esetben sem meghűlésre, vagy influenzára kell gyanakodnunk, ha a tünetek mindig ugyanabban az időszakban kezdődnek, és a panaszok fokozódnak napfényes, meleg és/vagy szeles időben, kinn a szabadban, vagy délelőttől a kora délutáni órákban. Ilyenkor intenzívebb ugyanis a pollenszórás, valószínűsíthető tehát, hogy pollenallergiával van dolgunk.

Könnyű tetten érni az allergiánkat akkor is, amikor jelentős környezetváltozás hatására egy csapásra a panaszok megszűntét tapasztaljuk. Például, ha felmegyünk a hegyekbe, vagy le a tengerpartra, és hirtelen elmúlik az állandó tüsszögés, vagy a szüntelen szemviszketés, akkor tudhatjuk, hogy a mindennapi környezetünkben lehet valami, ami a tüneteinket okozza.

Abban az esetben, amikor tüneteinket megfázásként kezeljük, ám sem a gyógyteák, sem a gyógyhatású készítmények, gyógyszerek nem érnek el hatást, allergia lehet a kiváltó ok.

Ugyancsak allergiára utalhat, ha a tüneteket hosszan, akár hónapokig is tapasztaljuk, mivel egy egyszerű megfázás általában nem tart tovább 7-10 napnál.

Megfázásra kell azonban gyanakodnunk, ha az allergiára is jellemző tünetek mellett torokfájást is érzünk. A megfázás ugyanis rendszerint torokfájással kezdődik, vagy a lefolyása során előbb-utóbb torokfájás is jelentkezik. Bár torokfájás az allergiánál is előfordulhat, de az allergiára kevésbé jellemző tünet.

Szintén megfázásra utal, ha a beteg lázas, vagy fej- és végtagfájdalmak gyötrik, amelyek markáns jellemzői a megfázásos betegségfolyamatnak.

A sűrű (különösen, a sárga vagy zöld) orrváladékozás ugyancsak inkább megfázásos tünet, mivel az allergiás betegségfolyamatban inkább a vizes-nyákos orrváladék jelentkezése jellemző.

Úgy hiszem, allergiás vagyok

Tüneteinket sorra megvizsgálva arra jutunk, hogy allergiásak vagyunk. Mi ilyenkor a teendő? Tanácsos felkeresni egy allergológus szakorvost, és elmenni egy úgynevezett Prick-tesztre, más néven bőrpróbára, vagy az allergia gyanúját igazoló, célirányos vérvételre.

A Prick-teszt, vagyis alkaros bőrteszt lényege, hogy az allergológus vékony karcolásokat ejt az alkar bőrén, ezekre csepegtet különféle allergén oldatokat, és kiértékeli bőrünk reakcióját. Ha 20-30 perc elteltével duzzanat, bőrpír jelentkezik, viszketéssel társulva, beigazolódik az allergia-gyanú.

Az allergia felderítésére végzett specifikus vérvizsgálat során pedig az egyes allergének ellen a szervezetünk által termelt specifikus ellenanyagok jelenlétét vizsgálják a vérben. Itt, mint minden vérvétel esetében, egy-két napot várnunk kell az eredményre. Az orvos jellemzően kismamáknál, 2 évnél fiatalabb korú kisgyerekek esetében, éppen fennálló bőrpanaszok, vagy intenzív pollenszennyezettség időszakában szokott a vérvétel mellett dönteni.

Ha az allergia beigazolódott, már csak a megelőzésre kell ügyelni, vagy ha a tünetek megjelentek, a kezelés megfelelő módját kell kiválasztani!

Megelőzhetőek a tünetek?

Az allergén kerülésével a tünetek csökkenthetők vagy elkerülhetők, de valljuk be, ez csak ritkán valósítható meg... Ha ismert az allergiánkat kiváltó allergén, annak kiiktatása lenne az alap. Pollenallergiánál például célszerű az allergiaszezonban kerülni a pollennel szennyezett levegőben való tartózkodást: napközben tartsuk zárva az ablakokat és inkább este-éjjel szellőztessünk, amikor kisebb a pollenek kiáramlása. Kerüljük a szabadidős programokat, főleg a virágos réteket. Sportoláshoz válasszunk inkább konditermet. Autózáskor zárt ablakok mellett, a pollenszűrő által megtisztított, belső levegő keringtetését válasszuk! Mossunk gyakran, lehetőség szerint naponta, lefekvés előtt hajat! A szemre került pollenszemcséket „műkönny” használatával, az orrba került polleneket sós vizes orrspray-k alkalmazásával mintegy „lemoshatjuk” a nyálkahártyák felületéről.

Mivel kezeljem?

Az allergiás tünetek csökkentésére manapság sokféle alternatív megoldás létezik, azonban a különböző varázsszerek, praktikák, csodakészülékek a legtöbb esetben csalódást okoznak az allergiás betegek számára.

Azonban az esetek többségében – minden óvintézkedésünk ellenére –, az allergén elkerülésére való törekvéssel sem tudunk kellő eredményt elérni… Tehát ha az allergiás tünetek már megakadályoznak bennünket a szokásos napi életvitelünk folytatásában, érdemes a gyógyszeres kezelést, az ún. antihisztamin terápiát választani.

Az antihisztaminok olyan gyógyszerek, melyeknek használata nagyban csökkentheti az allergiával járó tüneteket és az azok okozta kellemetlenségeket. Azért is fontos mihamarabb egy hatékony terápiába belekezdeni, mert az allergia a zavaró, életminőségünket rontó tüneteken túl, csökkentheti akár az iskolai, vagy a munkahelyi teljesítményünket is – például ha az orrdugulás miatt nem tudunk megfelelően aludni és kipihenni magunkat.

Az Allegra® egy olyan – az antihisztaminok csoportjába tartozó – recept nélkül kapható gyógyszer, amelynek választásával a zsúfolt rendelőkben való sorban állást kapásból megspórolhatjuk. Már 1 órán belül kifejti a hatását, így biztosít gyors megkönnyebbülést, hogy a szénanáthában szenvedők a pollenszezonban is aktív életet élhessenek. Használata egyszerű és kényelmes, mivel napi 1 tabletta 24 órán keresztüli enyhülést ad a szezonális allergiás betegeknek. És ami nagyon fontos: az Allegra® egyes korábbi generációs antihisztaminokkal szemben nem okoz álmosságot, ezért szedhető járművezetés, vagy akár tanulás, vagy koncentrációt igénylő munka mellett is – az egyéni reakció kellő előzetes ellenőrzését követően.

Az Allegra® előnyös tulajdonságainak köszönhetően így jelentősen javítja az allergiás betegek életminőségét, így Ön is teljes életet élhet allergiásan is!