Átfogó megközelítés az allergia kezelésében

Az esetek többségében az allergia nem csak egyféle tünettel jelentkezik. A szénanátha például tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel is járhat. Kombinált terápiával, különböző készítmények egyidejű használatával sokat tehetünk a kellemetlenségek megszűntetéséért.

Növényi pollenek, állati szőr, bizonyos vegyszerek, tisztítószerek válthatnak ki allergiát, de a sort még hosszan lehetne folytatni. Attól függetlenül, hogy mi okozza az allergiát, a gyógyszeres kezelések alapelve megegyező: minden esetben tüneteket kezelünk, ami a kiváltó okot ugyan nem szünteti meg, de a túlzott hisztamin termelésre visszavezethető tüneteket mérsékli.
Számos recept nélkül kapható készítmény segíthet az allergiás eredetű tünetek kezelésében. Ezek között megtalálhatók a helyi (lokális) készítmények, mint például szemcseppek vagy orrspray-k; melyek helyileg a meglévő tüneteket kezelik; valamint az egész szervezetet érintő (szisztémás) gyógyszerek, melyek a tünetek okozóját célozva fejtik ki jótékony hatásukat. Ha a napi tevékenységek végzésében akadályozó, hosszabb ideje fennálló, és többféle tünettel jelentkező allergiát tapasztalunk, az orvos kombinált kezelést is javasolhat. Ez azt jelenti, hogy a szájon át szedhető készítményhez helyileg alkalmazhatót is tanácsol, például orrspray-t vagy szemcseppet.

Mire jó az antihisztamin?

Allergia kialakulásakor a szervezetbe jutott allergének téves immunreakciót váltanak ki a szervezetünkben, mely ennek hatására hisztamint kezd termelni. Az antihisztamin tartalmú tabletta a hisztamin-termelést szabályozza, így mérsékli például az orrviszketést, orrfolyás tüneteit, és csökkenti a tüsszögést, emellett jó hatása lehet szemtünetekre is.

Azonban, az antihisztamin jótékony hatásának kifejtésére idő szükségeltetik, ezért a tünetek gyors enyhüléséért ajánlott az antihisztamin tabletta szedését kiegészíteni egyéb lokális készítmények, orrspray és/vagy szemcseppek használatával.

Allegra® termékcsalád

A szezonális szénanáthától, vagy egyéb, diagnosztizált allergiában szenvedők számára hatékony megoldást nyújthat az Allegra® termékcsalád.

Az Allegra® 120mg olyan fexofenadin-hidroklorid hatóanyagú, recept nélkül kapható allergiagyógyszer, amelyet abban az esetben javasolt szedni, ha a szezonális szénanátha tünetei közül legalább kettőt egyidejűleg észlelünk magunkon. Ezek a tünetek a következők: tüsszögés, orrviszketés, vizes orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, torokviszketés, szemünk égő érzése, könnyezése. Az Allegra® 120mg filmtabletta hatóanyaga a második generációs antihisztaminok új csoportjába tartozik; így bizonyítottan nem álmosít, és autóvezetés és koncentrációt igénylő munka mellett is szedhető.

Az Allegra® Forte 180mg vény nélkül kapható allergia elleni gyógyszer, hatóanyaga ugyancsak a fexofenadin-hidroklorid. Speciálisan az allergiás bőrkiütés tüneteinek megszüntetésére szolgáló készítmény, javítja a bőrallergiás betegek életminőségét, segít a tünetek csillapításában.

Az Allenasal® recept nélkül kapható orrspray, hatóanyaga a xilometazolin-hidroklorid. Közvetlenül az orrba fújva az allergiás orrdugulás kezelésére szolgál, legyen szó akár szezonális, vagy egész évben fennálló allergiás reakcióról. Alkalmazása akkor javasolt, ha az allergiás orrdugulás a vezető tünet, és átmenetileg - a tablettás antihisztamin (pl. Allegra® 120 mg) kezelés mellett - egy helyileg alkalmazható orrspray-vel is ki szeretné egészíteni a terápiáját, elsősorban a tünetek gyors enyhítése érdekében.

Végül az Alleopti® nátrium-kromoglikát tartalmú, recept nélkül kapható szemcsepp segíthet az allergiás kötőhártya-gyulladásban szenvedőknek. Allergiás kötőhártya-gyulladást okozhat valamilyen szezonális allergén: fák, fűfélék és gyomnövények pollenjei; vagy akár nem szezonális allergének, mint pl. penész, poratka vagy állatszőr, melyek szintén hasonló tüneteket idézhetnek elő, egész évben.

Az allergiás szemtünetek ritkán jelentkeznek önmagukban, általában más allergiás reakció is kíséri megjelenésüket, például szénanátha, vagy allergiás bőrtünetek. Ilyenkor a tünetek minél hatékonyabb kezelése érdekében általában helyileg alkalmazható szemcseppet és tabletta formában szedhető antihisztamint (pl. Allegrá®-t vagy Allegra® Fortét) is javasolhatnak a betegeknek.