Allergiás a családban – Tippek a könnyebb hétköznapokhoz

Hogyan csökkenthetjük az allergiás tünetek megjelenését környezetünk átalakításával?

Az allergia nem ritka a magyar családok körében, az egyik leggyakoribb problémát például az allergiás nátha okozza, mely a népesség 20-30%-át érinti, de hasonlóképpen az asztma is igen nagy gondot jelent. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk ezeket a betegségeket, hiszen fontos, hogy allergiás családtagjaink is teljes életet élhessenek! Emellett a komoly szövődmények elkerülése érdekében is tudatosan kell kezelnünk a gyakorta jelentkező tüneteket.

De mit tehetünk, ha mindent el szeretnénk követni annak érdekében, hogy az allergia a lehető legkevésbé kínozzon bennünket vagy szeretteinket? Az alábbiakban erre mutatunk néhány egyszerű és mindenki számára elérhető tippet.

  • Portalanítás

Az allergiás tünetek megszüntetéséhez, megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy a lehető legkevesebb por halmozódjon fel lakásunkban. Ennek érdekében érdemes egyszerű lakberendezési elemeket választani, olyan bútorokat, melyeken minél kevesebb helyen tud rejtetten megülni a por. A nyitott könyvespolcok, díszes faragások például igen mutatósak, de sokkal nehezebb tisztán tartanunk őket. Takarításkor a nedves vagy olajozott rongyok a lehető legtöbb port törlik le anélkül, hogy a levegőben oszlatnák szét a felesleget.

  • Ruhák, szövetek, textilek, kárpitok

Ruháinkat sose hagyjuk szét a szobában, tartsuk őket zárt szekrényekben! A nem használt vagy idény szerint hordott darabokat érdemes lehet zárható zacskókban tárolnunk, így még kevesebb por tud beléjük szállni. A fiókokat és gardróbot tartsuk zárva, így csökkenthetjük a szálló por mértékét. A kárpitozott bútorok helyett lehetőleg válasszunk mást, vagy tisztítsuk őket minél gyakrabban. A mosható huzatok köztes megoldást jelenthetnek; segítik az egyszerű tisztántartást. Ha szeretjük ablakainkat különböző drapériákkal díszíteni, sose feledkezzünk meg arról, mennyi port képesek magukba szívni! Figyeljünk arra is, hogy párnáink inkább szintetikus anyaggal legyenek megtöltve, hiszen a tollpárnák könnyen megkötik a port és a nedvességet, ezáltal poratka és penészedés veszélyét is magukban hordozva.

  • Rend

Apró díszeinket, kis kacatjainkat ne tegyük nyitott polcokra, illetve lehetőleg ne halmozzunk fel belőlük túlságosan sokat, hacsak nem akarunk folyton törölgetni. A vitrinek, fiókok, zárható és könnyen tisztítható szekrények ebben az esetben is jobb megoldásnak bizonyulnak. Ne tartsunk semmit az ágyunk alatt, mert rengeteg port képesek felfogni az ott tárolt tárgyak.

  • Szellőztetés

A tiszta szűrővel ellátott légkondicionáló segítheti a levegő tisztántartását. Pollengazdag és szeles időszakokban ne szellőztessünk sokat az ablakokon át. Érdemes lehet légtisztító berendezésekről is gondoskodni, ha súlyos allergiával állunk szemben.

  • Hatékony allergiakezelés profiktól

Az Allegra termékcsalád tagjai segítenek abban, hogy teljes életet élhessünk allergiásan is, otthon vagy bárhol máshol. Allegra tabletta, Allenasal orrspray és Alleopti szemcsepp is használható abban az esetben, ha nem tudunk szabadulni a kellemetlen tünetektől.

Az Allegra tabletta hatóanyaga a fexofenadin-HCI, a második generációs antihisztaminok csoportjába tartozik, melynek lényege, hogy gátolja a hisztamin receptorokhoz történő kapcsolódását, így az nem tudja kifejteni a hatását – vagyis az orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés, gyomor- és bélrendszeri panaszok előidézését –, ezáltal pedig mérséklődhetnek az allergiás tünetek.

Ne hagyja, hogy az allergia megkeserítse az otthon töltött időt! Figyeljen a főbb allergia-megelőzési szabályokra, és válasszon professzionális segítséget, hiszen az allergia nem állhat az otthon meghittségének útjába!

SAHU.SA.17.07.0385 (2017. 07. 13.)