Hogyan kezelhetem az allergiát?

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség.

Elterjedt módjai az allergiás tünetek kezelésének
 a) az allergének elkerülése
 b) gyógyszeres (antihisztamin, például Allegra®) kezelés
 c) valamint az immunterápia

Allergiakezelés első lépés: Allergénekkel való találkozás kerülése

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás az allergiás tünetek ellen az allergének elkerülése lenne, ám ez egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, hiszen ki szeretné egész nyáron egy  szobában ülve várni, hogy elmúljon a pollenszezon, vagy hogyan lehetne teljesen pormentes környezetet teremteni  egy belvárosi lakásban?
Ha tudjuk, hogy pontosan milyen allergének okozzák a tüneteinket (pollen, penész, por, állatszőr, ételek) könnyebb ellenük védekezni, és bár így sem lehet teljesen kiküszöbölni a jelenlétüket, a tünetek intenzitása csökkenthető. Az egyes allergének elleni védekezésről a Hogyan éljünk az allergiával? menüpontban többet is megtudhat.

Allergiakezelés második lépés: Gyógyszeres kezelés antihisztaminnal (pl. Allegra®)

Ha a tünetek már megakadályoznak minket szokásos napi életvitelünk folytatásában, érdemes a gyógyszeres kezelést választani. Tüneti kezelés helyett célszerűbb a tünetek kialakulását megakadályozó gyógyszer, az antihisztamin használata. A legkorszerűbb antihisztaminok – mint például az Allegra® – már csak minimális mellékhatással rendelkeznek. Szedésük mellett szabadon lehet autót vezetni és a koncentrációt igénylő munkában sem akadályoz, mivel nem álmosítanak és hosszú távon is hatékonyan csökkentik a tüneteket. 

A korszerű antihisztaminra alapuló kezelés mellett szükség lehet helyi hatású gyógyszerek (szemcsepp pl. Allenasal®, illetve orrspray pl. Alleopti®) alkalmazására is.

Allergiakezelés harmadik lépés: Immunterápia 

Az immunterápia az immunrendszer „átképzését” jelenti, amikor a szervezet megtanul másként reagálni az  adott allergénre. Az eljárásban fokozatosan adagolják az allergiát kiváltó anyagot egyre növekvő töménységben, így az immunrendszer hozzászokik az allergénhez, nem alakul ki a fokozott válaszreakció.
Az immunterápia nagyon időigényes eljárás, és hatásmechanizmusából adódóan csak egy adott allergénnel szemben alkalmazható egyszerre, ezért kevésbé elterjedt módszer.