Szénanátha

A tavasz beköszöntével minden évben eljön a pollenszezon is, amikor a levegőben szálló virágporok megnövekedett koncentrációja allergiás tüneteket vált ki az arra érzékenyekben. A szezonális pollenallergiát a köznyelvben gyakran nevezik szénanáthának is, bár a széna kifejezetten nem okoz allergiát. Az elnevezést az aratáskor tapasztalt tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás hívta életre, ezeket a tüneteket azonban nem a széna, hanem a felszálló por váltotta ki.

A szénanátha a légúti allergia egyik formája, amely az orrnyálkahártya-gyulladás és kísérő tüneteinek összefoglaló neve.

A szénanátha tüneteit leggyakrabban a növények virágporai (pollenek) okozzák. Ahogy a fák, virágok, növények virágzása csak bizonyos időszakban zajlik, a pollenek is csak bizonyos időszakban vannak jelen a levegőben. A pollenallergiában szenvedők egy része csak egy bizonyos növény pollenjére allergiás, ám az allergiások többségénél több különböző pollen is válthat ki allergiás reakciót. Így a szénanáthás betegek allergiaszezonja akár az első pollen megjelenésétől az utolsó virágzásig, februártól októberig is tarthat.

Magyarországon három főbb időszakot szoktunk megkülönbözteni: március-április (mogyoró, éger, kőris virágzás), április-augusztusi időszak, amikor jellemzően a fűfélék virágoznak illetve a nyárvégi-őszi időszakot, amikor az egyes gyomnövények (pl. parlagfű, üröm)  okozhatnak allergiát kiváltó tüneteket.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor annak ellenére, hogy nincs a levegőben az adott pollen, mégis szénanátha tünetei jelentkeznek a betegnél. Ennek oka a keresztallergia, amikor nem pollen, hanem bizonyos élelmiszerek elfogyasztása vált ki allergiás reakciót a pollenallergiás betegeknél. Az elfogyasztott élelmiszerben: zöldségben, gyümölcsben ugyanis vannak olyan anyagok, amelyeknek a kémiai szerkezete nagyon hasonló az allergiát kiváltó pollenéhez, ezért a szervezet nem tud különbséget tenni, és hasonló allergiás reakció zajlik le, mint a pollen esetében. Ilyen lehet például: parlagfű allergia esetében a sárgadinnye vagy a zeller, pázsitfű allergiásoknál a rozs vagy fekete üröm érzékenyeknél a kapor vagy sárgarépa.

A szénanátha felismerése

A szénanátha esetében az alábbi tünetek fordulhatnak elő, amelyek a napok többségében több mint egy órán keresztül jelentkeznek:

  • tüsszögés
  • vizes-nyákos orrfolyás
  • orrdugulás
  • orrviszketés
  • szemviszketés
  • a szem égő érzése
  • könnyezés
  • torokviszketés
  • fáradtság

A szénanátha tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a megfázás tüneteihez, így a még nem diagnosztizált allergiások könnyen összetéveszthetik a kettőt. Van azonban néhány jel, ami útba igazít.

 

SAHU.CFEX.20.03.0124 (2020.03.24.)