Keresztallergiák

Allergiás betegeknél megfigyelhetjük, hogy panaszaik olyankor is megjelennek, amikor nem is találkoznak a tüneteket kiváltó allergénekkel. Ennek oka lehet a keresztallergia, amelyet sokszor nagyon nehéz felismerni.

Keresztallergia esetében az allergénhez szerkezetileg hasonló anyag allergiás megbetegedést vált ki egy - másra allergiás - betegnél. A szervezet az allergén és a keresztallergiát kiváltó anyag kémiai szerkezetének hasonlósága miatt nem tud különbséget tenni közöttük, és ezért a keresztallergiát kiváltó anyag is kiváltja az allergiás tüneteket.

A keresztallergia aránylag ritkán előforduló panaszegyüttes: az allergiások csupán 5-10%-át érinti.

keresztallergiától szenvedőknek érdemes a keresztallergiát kiváltó zöldségeket, gyümölcsöket főzni, párolni, mivel a hőkezelés során azok általában elveszítik allergén hatásukat.. Egyes ételek esetében azonban nem hatásos a hőkezelés.

SAHU.CFEX.18.05.0297a (2018. 06. 15.)