Bőrallergia

A bőrallergia fajtái

A bőrallergia megjelenése, kialakulása esetén – nyálkahártya-irritáció, nátha, tüsszögés, köhögés – mellett bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketés jelenhet meg a bőrön.

A bőrallergia leggyakoribb fajtái:

  • Atópiás dermatitisz
  • Csalánkiütés (urticaria)
  • Ekcéma

Tipikus allergiás reakció a bőrön a csalánkiütés, amely a bőrallergia egyik gyakori fajtája. A csalángöbcsék kialakulá­sát a bőrön urtikáriának hívjuk.  A csalánkiütés egy azonnali allergiás reakció, amely legtöbbször enyhe pír, viszketés, bőrdudor formájában jelenik meg a bőrön. Kiválthatja bőrrel érintkező növényi allergén, rovarcsípés, vagy kozmetikumok. Közvetlen érintkezés során a pollenek is okozhatnak csalánkiütést. Ebben az esetben a levegőben szálló pollenek helyett például kirándulások alkalmával a lábszárt érő növényekről a bőrre kerülő virágporok váltják ki a tüneteket.

Belső kiváltói lehetnek baktériumok, vírusok, gombák is. Jelentkezhet ételek vagy gyógyszerek elfogyasztása után is.

A tünetek időbeni lefolyása szerit 2 féle urticaria típusról beszélhetünk:

  • akut urtikáriát, amikor a betegség 6 hétnél rövidebb ideig tart
  • krónikus urtikáriát, ami­kor a tünetek 6 hétnél tovább tarta­nak.

Bőrallergia felismerése

Akár enyhe, gyors lefolyású, akár krónikus bőrallergiáról van szó, nagyon fontos, hogy mielőbb meghatározzuk a pontos kiváltó okot. Abban az esetben meg tudjuk előzni a bőrreakció újbóli jelentkezését, ha elkerüljük az ezt kiváltó anyagokat vagy fizikai behatásokat. Sajnos a kiváltó ok azonosítása időnként nehézkes, viszont önmagunk megfigyelése is nagyban segítheti az orvos diagnosztikus munkáját. Ha a fent említett tünetek valamelyikét észleljük magunkon, mihamarabb keressünk fel egy allergológust, és vessük alá magunkat egy allergiavizsgálatnak.

 

SAHU.CFEX.20.03.0124 (2020.03.24.)