Bőrallergia

Az allergiának sok típusa ismert, de a bőrallergia talán a legfiatalabb korban előforduló allergiák közé sorolható.

A bőrallergia fajtái

1. Leggyakrabban ekcémás megbetegedés alakul ki, amikor az allergén közvetlenül éri a bőrt. Az ekcéma olyan bőrgyulladás, amely többnyire allergiás válaszreakcióra (válaszreakcióként) alakul ki. Kiválthatja például fém, nikkel vagy króm, amelyek számos tárgyban előfordulnak.

A tünetei szabad szemmel is jól láthatóak:

  • bőrvörösség
  • bőrszárazság
  • viszketés
  • ritkán kisebesedés és nedv  

2. Az ekcéma mellett szintén tipikus allergiás reakció a bőrön a csalánkiütés, amely a bőrallergia egyik gyakori fajtája. A csalánkiütés egy azonnali allergiás reakció, amely legtöbbször enyhe pír, viszketés, bőrdudor formájában jelenik meg a bőrön. Kiválthatja bőrrel érintkező növényi allergén, rovarcsípés, vagy kozmetikumok. Közvetlen érintkezés során a pollenek is okozhatnak csalánkiütést. Ebben az esetben a levegőben szálló pollenek helyett például kirándulások alkalmával a lábszárt érő növényekről a bőrre kerülő virágporok váltják ki a tüneteket.

Belső kiváltói lehetnek baktériumok, vírusok, gombák is. Jelentkezhet ételek vagy gyógyszerek elfogyasztása után is.

Bőrallergia felismerése

Akár enyhe, gyors lefolyású, akár krónikus bőrallergiáról van szó, nagyon fontos, hogy mielőbb meghatározzuk a pontos kiváltó okot. Abban az esetben meg tudjuk előzni a bőrreakció újbóli jelentkezését, ha elkerüljük az ezt kiváltó anyagokat vagy fizikai behatásokat. Sajnos a kiváltó ok azonosítása időnként nehézkes, viszont önmagunk megfigyelése is nagyban segítheti az orvos-diagnosztikus munkáját. Ha a fent említett tünetek valamelyikét észleljük magunkon, mihamarabb keressünk fel egy allergológust, és vessük alá magunkat egy allergiavizsgálatnak.