Allergia Magyarországon  

Becslések szerint 400 millió ember allergiás ma a világon, tehát az allergiát joggal nevezhetjük mára „népbetegségnek”.1
Sőt nemzetközi előrejelzések azt mutatják, hogy az allergiások száma rohamosan növekszik:

A WHO (World Health Organization) szerint 2025-re a világ lakosainak 50%-a lesz allergiás.2

Előrejelzések szerint tehát világszinten, így Magyarországon is egyre nagyobb az allergiás betegek száma és várhatóan a diagnosztizált allergiák is egyre súlyosabbak lesznek.
Arra a kérdésre, hogy pontosan hány allergiás beteg van ma Magyarországon, nem adható biztos válasz, de az allergiás betegek száma valószínűleg mára jóval túllépte a 2 millió főt. 3

Hazánkban mintegy 200 faj honos, amelyek elhúzódó virágzásuk, szél útján történő terjedésük miatt kiemelt jelentőségűek az allergének között. Ezekkel a fajtákkal – amelyek mind-mind a pollenallergia fő kiváltói – egy kirándulás alkalmával éppúgy találkozhatunk, mint szűkebb környezetünkben.

A parlagfűre, ami az egyik legerősebb allergén Magyarországon, például a magyar lakosság körülbelül 50%-a érzékeny, ami messze a legmagasabb arány a vizsgált európai államok között.4  Bár az érzékenység nem jelenti azt, hogy minden második ember allergiás is a parlagfűre Magyarországon, ám  mivel az allergiás megbetegedés első lépcsője az érzékennyé válás,  nagy az  esélye az allergia kialakulásának is.

1. Bousquet et al Allergy. 2007;62:216–223.
2. 
http://www.alkabello.com/research/congresses/Lists/Scientific%20contributions/EAACI%202008%20Scientific%20Contribution.pdf.
3. Global surveillance, prevention and control of chronic respiratory diseases (
http://www.who.int/gard/publications/GARD%20Book%202007.pdf)
4. Burbach et al. Allergy. 2009;64:664-665.